Recents in Beach

Rastgele cizgiler ile gölgelendirme

  

   Merhabalar bu dersimizde rast gele çizgi değerleri ile nasıl gölgelendirme yapıldığını göreceğiz.
   Rast gele çizilmiş çizgiler ile doku değerleri oluşturmak ve bu doku oluşturduğumuz doku değerleri ile gölgelendirme yapmanın mantığını kolaylıkla kavrayabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey dersi mümkün olduğunca dikkatli takip etmek ve adımları izleyerek bolca pratik yapmanız gerektiğidir.
   Bu gölgelendirme çalışmasını uygularken herhangi bir silgiden yardım almayacağız kalemlerimiz ve kağıdın beyazı bize yeterli olacaktır.

   Bize gerekli mazlemeler:
2H-2B-4B dereceli kalemler (FaberCastell tercih edilebilir.) ,Kalemtraş,kaliteli bir kağıt doku değeri en az 80 grmaj.

   Bu ders her yaşta resim meraklıları için uygundur evde kendi kendine öğrenmeye çalışan, akademi öncesi becerilerini geliştirmek isteyenler ve hoby amaçlı öğrenme amacı taşıyanlar için tavsiye edilir.

Bu dersimizi iki ana başlık altında inceleyeceğiz:

1) Rastgele çizgi değerlerini tanıma.
2) Örnek bir çalışma üzerinde uygulama.


1) Rastgele çizgi değerini tanıma.

Bu bölüm 3 farklı adet farklı tonlardaki rastgele çizgi değerlerini içeriyor. Açıktan koyuya bir değer şeması oluşturuyoruz.
Yukarıda ki gerekli malzemeler satırında size 3 farklı kalem tonu önerdim sebebi yeni başlayan öğrencilerin bu kalem numaralarına hakim olmalarından ötürüdür. Çizim kalitesi bir iki tık yükselmiş öğrenciler aşağıda verilmiş 3 farklı tonda rastgele çizgi değerleri ile oluşturulmuş örneği 2B kalem ile kalem basınç değelerini kullanarakta yapabilmeleri elbetteki mümkün, tabi ki bunu başarabilmeniz için basınç değerini iyi ayarlamanız gerekiyor aksi halde çokta kaliteli bir sonuç alamayabilirsiniz.

Şematik şekilleri oluşturmadan önce 3 farklı kıvrıma sahip harften ilham alabilirsiniz bunlar C, U,S rastgele bir çizgi çizdiğimizde oluşturduğumuz kıvrımlarda bu harflere yakın gözükeceğinden aklınızda kalsın.

A) 1. Adım Seyrek rastlgele çizgiler:

   İlk olarak seyrek rast gele çizgiler ile ilk kutucuğumuzu oluşturuyoruz bunun için 2H değerindeki kalemimiz işimizi görecektir. Gerekli örneği inceleyerek uygulayınız.



B) 2.Adım Sıklaşan rastgele çizgiler:

   Bu adımda bir önceki örneğimize göre çizgilerimiz biraz daha sıklaşıyor buna orta ton diyebiliriz 2B kalem ile çizgileri sıklaştırın.Gerekli örneği inceleyerek uygulayınız.


C) 3.Adım Rasgele çok  sık çizgiler:
   Bu adımda 4B kalemimizi elimize alarak rastgele çizgilerin en sık halini oluşturuyoruz.Gerekli örneği inceleyerek uygulayınız.



   Bizim bu 3 şekilde de yapmış olduğumuz şey 3 adet farklı değerdeki kalem  ile 3 farklı tonda rastgele çizgi değerlerini kullanarak ışık ve gölge kaynağı oluşturmaktan başka bir şey değil. Peki biz bu örneği nerelerde ve ne şekilde uygulayabiliriz Öncelikle kıvırcık değerlere sahip örneklerde bu tekniği uygulayabilirsiniz. Bir koyun bir kıvırcık saç vs...

   Uygulama esnasında dikkat etmeniz gereken noktalar ise ışık ve gölgenin modelimize hangi açılardan gelip hangi bölgelerine yansıdığıdır. Buna dikkat ettiğiniz sürece iyi sonuçları mutlaka elde edeceksiniz. Konunun daha iyi algılanabilmesi için bir örnek yaparak konuyu pekiştirelim.



2) Örnek bir çalışma üzerinde uygulama:

Bu bölümde öğrenmiş olduğumuz bu basit tekniğin uygulamasına geçiyoruz ben burada anlamanızı kolaylaştırmak adına bir koyun örneğini seçtim.

Nasıl yapacağız öncelikle çizmiş olduğumuz bu 3 ton değerini fazlalaştırabiliriz bunu söyleyerek işe başlayalım.
Karşımıza çizmek istediğimiz bir koyun örneğini alıyoruz. Eğer burada ki örneği kullanmayacaksanız internet üzerinden bir referans model arıyorsanız modelin ışık ve gölge açısından yeterli derecede bu iki değere mağruz kalmış olmasına dikkat edin.

Örneğimizi karşımıza aldık ve referans örneğimizi inceliyoruz koyunumuzun üzerinde kaç adet ton mevcut (açık ve koyu) örnek olarak koyunumuzun üzerinde görebildiğimiz değerler koyulu açıklı olarak 5 adet olsun. Buraya kadar her şey tamam şimdi 5 adet yan yana kutucuk çiziyoruz ve koyunumuzun üzerinde gördüğümüz en açık değerden en koyu değere doğru rastgele çizgiler ile bir tonlama yapıyoruz,yada tam tersini koyudan açığa doğru bu hazırlamış olduğumuz grafik koyunumuz üzerinde tonlama yaparken bize yardımcı olacaktır.
Her kutucuğun altına da hangi kalem ile o kutucuğu oluşturduğunuzu yazarsanız sizin için daha kolay bir algı oluşacaktır. Açıklamadaki adımları görmek için aşağıda ki örneği inceleyebilirsiniz.



   Oluşturduğumuz referans kutucuklarımızı baz alarak basit bir karikatürsel tarzda koyun örneği çiziyoruz. ve koyunumuzun üzerinde yer alan değerleri rast gele çizgiler ile gerekli tonlama değerini kurucuktan seçerek uygun kalem numaramızı elimize alarak tonlamamızı basit bir şekilde uyguluyoruz.


Ve işte her şey bu kadar gerekli ton değerlerine dikkat edilerek rastgele çizgiler ile bir koyun postuna gerekli ışık ve gölge kaynağını vermiş olduk. Sizlerde çizdiğiniz örneği Forum Sayfamızda yer alan gerekli dersin başlığı altında paylaşabilirsiniz.









Yorum Gönder

0 Yorumlar