Recents in Beach

Resimli çizim kelimeler sözlüğü


Başlayın

Seviye: Başlangıç 
(Hiç bir deneyimi olmayanlar yada
tekniklerini geliştirmek isteyenler için)
Süre: 3 Hafta
Öğretmen: Yok (Kendi kendine)

Programı Yükselt! (Şimdi Yükselt)
Bu programda öğretmen desteği
ile kazanılacaklar.
-Soru cevap
-Tamamlanan çalışmalara yorum
-Eksik bölgelerin düzeltilmesi   

 1.Hafta: Çizim hazırlığı -Resimli çizim kelimeleri sözlüğü.
-Yeteneğinizi keşfetmek.
-Çizim Malzemeleri satın alma rehberi.
 2.Hafta: Çalışma alanını hazırlama -Çizim alanı seçimi.
-İyi bir oturuş belirleme.
 3.Hafta: Çizim derecenizi keşif etme -Elinizin doğallığını bulma.
-Doğal kavisli hatları çizme.
-Kendi portrenizi çizme. 




   Yeni başlayan herkese bu sözlükteki tanımlar, gelecekteki anlatılan dersler ve makaleler boyunca, kullanılan sanat ile ilgili kelime ve şekillerin tarifini kolay algılamanıza yardımcı olacaktır.
   Karmaşık ve gereksiz kelimelerden uzak yalın ifadeler ile anlatmaktayım. Ancak,temel terimlerin anlamlarını bilmek öğrenme sürecinde gerekli bir konudur. Kullanılan kelimelerin anlamını bilmek size bu sitede yer alan çeşitli makale ve dersleri anlamanıza yardımcı olarak anlama kabiliyetinizi arttıracaktır.Böylece çizimlerinizden daha fazla keyif alıp,anlamını bilmediğiniz sinir bozucu terimlerden uzaklaşarak çizim yapma fırsatı bulacaksınız.

YETENEK:
Bir sanatçı olmak istiyorsanız bilmeniz gereken ilk kelime 'Yetenek'' 'tir. Yetenek belirli bir alanda olağanüstü olmak için gerekli beceriye sahip olduğunu keşfertmektir. Çizim konusunda yetenekli olduğunu anlamak ancak çalışılarak görülebilir. Kişisel olarak edinilen tecrübeler,sabır ve özveri ile çizim yeteneğinizi geliştirebilirsiniz.


ATMOSFERİK PERSPEKTİF (AERIAL PERSPECTIVE):
Atmosferik perspektif,atmosferde parçacıklar tarafından oluşturulan görsel derinliği ifade eder. Bu konsept içerisine Uzak nesnler ve insanlar girebilir. Uzaktaki nesnelerin görüntüsü daha hafif değerlerde ve nesnelerin / insanların kenar formları daha bulanık halde görülür.




YAŞ İLERLEMESİ VE YAŞ GERİLEMESİ (AGE PROGRESSION/AGE REGRESSION): 
Bu tanım yapılan bir sanat terimini ifade etmektedir. Sanatçı bir kişiyi var olan yüz hatlarıyla gerçek yaşından 10 yaş ileriye götürebileceği gibi,10 yaşta geriye götürerek gençleştirip yada yaşalandırması anlamına gelir.








AÇI HATLARI: 
Çeşitli açılardaki çizilmiş çizgilere verilen isimdir. Kareler, dikdörtgenler,üçgenler dahil olmak üzere çeşitli şekiller için kullanılır.


DENGE:
Orantı olarakta nitelendirilebilir. Çizim kompozisyonu içinde,konu ve değerlerin sabit bir düzenlemesine denge denir. Şekilde görülen iki kafada şekil itibari ile birbirinden her ne kadar farklı da görünüyor olsa sonuç itibari ile,iki kafada da yerleştirilmiş yüz şekilleri dengelidir. 





KARIŞTIRMA (HARMANLAMA):
Biraz teknik bilgisi olan herkesin bildiği basit bir terimdir.Çizim esnasında daha ipeksi bir doku elde etmek için havlu kağıt,kulak çöpü yada flex kaynaştırma kalemleri ile uygulanan yönteme karıştırma denir.
Bu terim ile ileri çizim teknikleri çalışmalarımızda mutlaka karşılaşacağız.



GÖLGE (CAST SHADOW):
Bir nesnenin çok az yada hiç ışık almayan bölümüdür.








DAİRESEL ŞEKİLLER:
Dairesel şekiller çeşitli nesnelerin ve canlıların formlarını oluşturmada birincil unsurdur. Hafif bir eğri çizgi ile başlayıp diğer noktada birleştiği şekiller ile oluşturulan, 2 boyutlu şekiller tanımıyla adlandırılırlar. 








KLİPS:
Çizim esnasında kağıdınızın sabit kalmasını sağlayarak herhangi bir kaymaya mağruz kalmadan çiziminize devam etmenizi sağlayan yardımcı bir araçtır.









KONTUR ÇİZİM: 
Ana hatları ile oluşturulmuş çizimlerin 2 boyutlu hali olarak tanımlanır.








KAVİSLİ TARAMA: 
Kavisli tarama kontürleri ile nesnelere gerçekçi 3 boyutlu formu kavuşturmak için uygulanan bir gölgeleme yönteminin tanımıdır. Saç veya kürk çizimi için bu teknik kullanılabilir.









KONTRAST: 
Açık ve koyu değerler yan yana koyuludğunda birbirilerinin farklı değerleri ile kompozisyonun etkilerini arttıran paha biçilmez bir araçtır. Detay için adamın yüzüne yasımış olan koyu ve açık değeleri inceleyiniz.







ÇAPRAZ TARAMALAR(CROSSHATCHING):
Çizgilerin üst üste gelerek bir set bir yöne diğer set başlangıçtaki setin aksi yönüne tarama yapılarak çizgilerin örtüşmesi sağlanır. Bu teknik bir gölgeleme tekniğidir.

















Yorum Gönder

0 Yorumlar